Kontakt z pestycydami zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

8 lutego 2013, 18:09

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że istnieje bezpośredni związek między obecnością w organizmie stałych zanieczyszczeń organicznych (ang. Persistent Organic Pollutants, POPs) a rozwojem cukrzycy typu 2.



Krioprezerwacja naukowców

12 czerwca 2013, 06:42

Trzech naukowców z Instytutu Przyszłości Ludzkości Uniwersytetu Oksfordzkiego inwestuje spore pieniądze w kriogeniczne zakonserwowanie swoich ciał lub ich części. Licząc na wskrzeszenie dzięki bardziej zaawansowanej przyszłej technologii, panowie ewidentnie zamierzają oszukać śmierć...


Powiązania między antydepresantami a cukrzycą typu 2.

25 września 2013, 10:58

Lekarze powinni zachować czujność, przepisując antydepresanty, ponieważ mogą one stwarzać ryzyko cukrzycy typu 2.


Mięso niebezpieczne jak... tytoń

5 marca 2014, 10:32

Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.


Gekon z widzeniem skórnym

18 lipca 2014, 09:22

By dostosować kolor do otoczenia, gekon murowy (Tarentola mauritanica) musi "widzieć" skórą.


Pasywne zimno

1 grudnia 2014, 14:20

Na Uniwersytecie Stanforda opracowano rewolucyjny materiał, który może chłodzić budynki bez potrzeby uruchamiania klimatyzacji. Cienka, wielowarstwowa powłoka ułatwia transfer energii z budynku w postaci promieniowania podczerwonego, a jednocześnie niezwykle efektywnie odbija światło słoneczne


Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi

2 marca 2015, 17:02

Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.


Pierwsze oznaki starzenia pojawiają się ok. połowy 3. dekady życia

7 lipca 2015, 10:01

Międzynarodowe badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie PNAS, wskazują, że proces starzenia da się określić ilościowo u na tyle młodych osób, by zapobiec chorobom związanym z wiekiem, co otwiera drogę nowym terapiom przeciwstarzeniowym. Wg specjalistów, pierwsze oznaki starzenia pojawiają się około połowy trzeciej dekady życia.


Łatwiejsze odchudzanie: liczenie ugryzień, a nie kalorii

30 października 2015, 10:46

Naukowcy z Brigham Young University wskazują prostą metodę odchudzania - licząc, ile razy ugryzło się pokarm w ciągu doby, a następnie zmniejszając tę liczbę na miesiąc o 20-30%, można schudnąć ok. 1,8 kg.


Wytrenowane neurony reagują na placebo

11 lutego 2016, 06:38

Zdaniem włoskich specjalistów, komórki mózgu osób cierpiących na Parkinsona można wytrenować tak, by reagowały na podawanie placebo. Co prawda efekt placebo mija po 24 godzinach, jednak przeprowadzony eksperyment pokazuje, że można zmniejszyć dawkowanie leków przeplatając te prawdziwe dawkami placebo.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy